We werden gastvrij ontvangen door de organisatoren van deze dag, Libbe en Tom.

Om niet teveel mensen op hetzelfde moment te ontvangen werd er op verschillende tijdstippen gestart zodat de deelnemers ‘gedoseerd’ binnenkwamen. Er moest rekening worden gehouden met alle “Corona-beperkingen”, er was dus ook geen gezamenlijke ontmoeting van alle deelnemende Tractionisten. De belangstelling voor deze eerste rit van het seizoen was groot; er waren  27 Traction aangemeld  en ca. 60 chauffeurs en passagiers.

Alle deelnemers kregen bij de start een mooi uitgevoerd routeboek en een grote tas met een lunch uitgereikt. Er was een overvloed aan eten en drinken; diverse belegde broodjes, bolletjes, suikerbrood en heerlijke Groninger koek. Daarnaast drie soorten (fris)drankjes, melk en chocolademelk, fruit en een thermoskan met hete koffie.

Gaandeweg de rit brak de zon steeds meer door en konden we volop genieten van prachtige Groninger dorpen en vergezichten. Het routeboek vermeldde daarbij interessante wetenswaardigheden over de omgeving.

Schrijver dezes woont al 43 jaar in de provincie Groningen maar kwam tijdens deze tocht op meerdere plekken waar hij noch zijn vrouw ooit waren geweest! We hebben weer veel gezien en geleerd van deze prachtige provincie.

Het routeboek hield ons actief betrokken bij de omgeving waarin we reden. Er moesten  vragen worden beantwoordt, we leerden wie Bernlef was, reden door Kleine Huisjes en we zagen de pastorie waarin Freek de Jonge is geboren.

Ook was er volop gelegenheid om bijvoorbeeld een dorp, een kerk, een molen en zelfs het kleinste huisje van Groningen te bekijken.

Omdat er in groepjes was vertrokken waren er nergens (te) veel mensen tegelijk aanwezig.

De finish was in Eenrum bij het Mosterdmuseum. Hier werden de vragenlijsten en koffiekannen weer ingeleverd en kon iedereen zien waar Abraham de Mosterd haalt.

Wij hebben genoten van deze prachtige rit en de goede verzorging! We hopen binnenkort met minder beperkingen nog meer van dit soort evenementen te kunnen organiseren.

Bestuur TAN-Noord.

Foto’s: Jaap Speelman en Siert de Langh

 

De organisatie 'Localgroningen' heeft een filmpje op Facebook geplaatst:. https://www.facebook.com/LocalGroningen/videos/178805884095571