TAN Afdeling Noord  logoNoord

Contactpersoon

5163

Overige informatie

Overige informatie:

Ik ben Chris van der Velde, bouwjaar 1972 en daarmee één van de jongere TAN-Noordleden. Dit is overigens geen enkel probleem: de hele afdeling voelt zich volgens mij erg jong. In 2010 ben ik getrouwd met Femke en in mijn verdere dagelijks leven ben ik projectleider voor een bedrijf wat speciaalmachines maakt, meteen een prima plek voor fabricage van onderdelen!

chrisDe Traction. Een 11BL uit 1957. Ik heb haar samen met mijn vader gekocht in 1995. Volgens velen heb ik er wel erg lang over gedaan om haar te restaureren, maar maar ik heb nu eenmaal het motto: ik werk er aan als ik er zin in heb. Bovendien heb ik veel hiaten in het restauratieproces gekend, in verband met verbouwing van het huis, nieuwbouw van mijn garage etc. etc. In 2010 had ik de echte deadline: mijn bruiloft. Een maand voor de bruiloft was de RDW-keuring, twee weken voor de bruiloft barstte de versnellingsbak (met 76 km op de klok) en tot twee dagen voor de bruiloft was het flink sleutelen. Maar op de dag zelf hield ze zich voorbeeldig!

Van de geschiedenis van de Traction weet ik niet echt veel. Vanaf 1972 (waar ken ik dat jaar toch van?) weet ik het enigszins. De toenmalige eigenaar woonde op Curaçao en heeft haar overgekocht van een piloot. Na een revisie, waarbij de carrosseriekleur roze (!) werd, is ze verscheept naar Miami, waar ze via Canada naar New York is gereden. Daar liepen de drijfstanglagers er uit en is ze verscheept naar Nederland. Hier werd de carrosseriekleur weer zwart en is de motor gereviseerd. Hier heb ik nog aardig wat mooie foto's van. De eigenaar woonde toen op de Herengracht in Amsterdam en vond het zonde dat de kinderen glijbaantje speelden op de spatborden en heeft haar met pijn in 't hart verkocht. Daarna ben ik het spoor bijster (ik weet nog wel dat iemand haar heeft geprobeerd op te knappen, maar toch weer doorverkocht). In 1993 heeft ze een aanrijding gehad in Beverwijk. In die staat - niet rijdend - heb ik haar gekocht om er weer een trotse Citroën van te maken.