TAN Afdeling Noord  logoNoord

Contactpersoon

3059

Overige informatie

Overige informatie:
berntsenIk ben Jeroen Berntsen. Sinds 1977 lid van TAN. Mijn eerste TA 11BN (89-55-UU) kocht ik in den Haag. Nog niet gehinderd door enige kennis van zaken, maar zeer gemotiveerd omdat mijn leraar Frans op de middelbare school in Nijmegen er ook in reed. Daar liggen overigens mijn roots aangaande het TA-virus. Voor deze leraar deed ik wel eens kleine reparaties.
Deze TA kocht ik inclusief een 100 liter vat ongedoopte olie die noodzakelijk was omdat er anders te veel aangekoekte rommel uit de motor in het oliecircuit zou komen.... Deze TA heb ik ongeveer 6 jaar in bezit gehad. De motor heb ik gereviseerd in de keuken op de eerste verdieping van mijn bovenwoning op de Beeklaan in den Haag. Wat mij daar nog van bijgebleven is, is dat ik op een goed moment het luchtfilter in benzine had gereinigd waarna ik mijn handen ging wassen en daartoe de geiser ontstak. En daarmee de halve keuken. Deze brand heb ik gelukkig zelf kunnen blussen. Als arme student moest ik wel overgaan op gas. Met deze traction heb ik dan ook jaren, overigens zeer succesvol, op LPG gereden. Toen bleek dat de achterkant door het gewicht van de 60 liter(!) tank begon te scheuren, heb ik de zaak van de hand gedaan aan een koper uit Delft. Jaren later zag ik de auto nog steeds op dezelfde plaats staan met het bekende mos op het raakvlak van de wielen met de straatstenen......
Maar toen kwam in 1984 de rit Paris-Moscou-Paris. Had ik net mijn TA verkocht!  Gelukkig kon ik de TA van mijn leraar Frans lenen, op voorwaarde dat ik hem zelf geheel rijklaar maakte voor deze rit. Een onvergetelijk festijn dat wat mij betreft in 2009 herhaald mag worden.
Daarna trad een TA-loos tijdperk in. Verliefd, verloofd, getrouwd (in de 6 cilynder van Nico Michon en 4 volg TA's) verhuisd naar Leeuwarden en 2 kinderen gekregen. Er was even geen ruimte voor een old-timer, zowel geestelijk als fysiek. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. En in 1991 reed ik met de Jeep en tandemasser van en met mijn buurman uit Leeuwarden en een zwager naar La Caverne d'Ali Baba in Verteillac alwaar een mooi exemplaar te koop was. Dat wil zeggen: dat vond het TAN-lid dat mij getipt had. Nou was hij gatenkazen gewend en vond een roestig wrak al gauw 'een mooi exemplaar'. Maar na enig onderhandelen werd zij de mijne. La deuxieme femme! Het jaar er op volgend heb ik haar gerestaureerd. En tot oktober 2003 geheel naar tevredenheid in gebruik gehad. 110.000 km als dagelijkse (enige) auto in gebruik waarvan de laatste jaren met caravan (BIOD uit 1964) op vakantie. Inmiddels is ze weer aan een grondige opknapbeurt toe, waar de bijgaande foto van getuigt.
In juli dit jaar hoop ik dat de TA weer geheel rijklaar is.
Over verleden, heden en toekomst van, onder andere, mijn TA kun je meer lezen en zien op http://home.quicknet.nl/qn/prive/j.berntsen (under construction....)